torsdag

Amagermad


Jeg kan ikke lide Amagermadder. Men til gengæld er jeg vild med alle de skikke og regler, der er forbundet med dette uprætentiøse stykke smørrebrød. På Sundbylokalhistorie.dk kan man fx læse, at en amagermad altid begynder med rugbrød, ikke franskbrød. Jeg gad nok vide, hvordan min dobbeltdækker ovenfor ville blive modtaget.

Det er også en mad, som har en finurlig oprindelse. Så sent som i 2008 gav Biblioteksvagten blandt andet denne forklaring på, hvorfor Amagermaden er sat sammen, som den er: "det er nærliggende at sætte de i sin tid til Amager indvandrede hollændere i forbindelse med denne madskik. Folk med kendskab til hollandske madvaner kan berette, at det hollandske ruggebroot er meget porøst og derfor nemt går i stykker. For at undgå dette lægger man den dag i dag ofte et stykke wittebroot (franskbrød) ovenpå." Biblioteksvagten giver også svar på ordets oprindelse, læs selv her.

Velbekomme!

1 kommentar:

Dennis sagde ...

Bokseprofessoren Børge Krogh fra Aalborg startede hver morgen med en amagermad og en kop sort kaffe, det havde han gjort siden han var barn og han havde ikke tænkt sig at stoppe, det sagde han i hvertfald i 1970. Gad vide om han stadig gør det?