søndag

Svampejagt i Kongelunden

Tro det eller lad være: på onsdag er det officielt efterår - sensommer om man vil - og dermed begynder svampesæsonen. Og du behøver ikke bevæge dig så langt for at finde dem; Kongelunden er et udemærket sted at lede og kun et stenkast væk! Egetræer og en leret, næringsrig jordbund er eftersigende betingelser, der gør Kongelunden til hjemsted for mange sjældne svampe, men også gode spisesvampe - heriblandt den brunstokkede rørhat, den rødmendende fluesvamp (ikke at forveksle med rød fluesvamp, som er drøn giftig), den store trompetsvamp og good old champignon.

Der er naturligvis enkelte forholdsregler, man bør gøre sig, som kan opsummeres således:

  • Hvis du er nybegynder, så tag en svampebog med på jagten. 
  • Spis ikke svampene rå, medmindre det udtrykkeligt er nævnt, at de er spiselige i rå tilstand.
  • Svampene skal passe på de træk, der fremhæves i beskrivelser og ligne fotografierne. Kassér alle svampe der afviger.
  • Brug dine sanser! Kig efter, lugt efter og smag på et lille stykke. Svampe, der lugter eller smager dårligt, skal kasseres.
Således lyder rådene fra professor Henning Knudsen og Politikens Svampebog. Han har mere på hjerte her, hvor det bl.a. fremhæves, at svampen skal lugte af sæd.

Hvis du stadig ikke føler dig i stødet til gummistøvler og efterår, så kan vor alles yndlingsmadmor Camilla Plum måske inspirere med sin Svampe à la crèmeSyltede svampe, og Svampesuppe.

God jagt!

/Louise

Ingen kommentarer: